DEĞERLENDİRME
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği olarak kurulduğumuz günden bu yana hazırladığımız raporlarla gazeteciler ile basın ve ifade özgürlüğüne yönelik saldırıları aylık ve yıllık olarak hazırladığımız raporlarla kayıt altına alıyoruz. Yaptığımız bu raporlama faaliyeti ile var olan tabloyu kamuoyuna duyururken bu ihlallere karşı da gazeteciler ve diğer meslek örgütleriyle birlikte mücadele ediyoruz. Hazırladığımız her rapor ile de çeşitli başlıklar altında sunduğumuz bu ihlallerde azalma beklerken ne yazık ki bir artış tablosu sunmak zorunda kalıyoruz.
Gazetecilerin tamamen mesleki faaliyetleri nedeniyle baskı, engelleme, gözaltı, soruşturma ve tutuklamaya kadar maruz kaldıkları ihalelerin yaşandığı bir ayı geride bıraktık.
Her geçen gün gazeteciliği bitirmek için adımlar atan iktidar, kendisine uygun bulmadığı, eleştirildiği, ihlallerini ortaya döken haberlere ise erişim engeli getiriyor. Geçtiğimiz ay içerisinde de 4 haber sitesi kapatılırken 114 haber içeriğine erişim engeli getirildi.
Bu ay içerisinde 2 gazeteci daha tutuklandı ve Türkiye’de tutuklu olan gazeteci sayısı 79’a yükseldi.
Ay içerisinde gazetecilere yönelik ihlal ise sahada haber takibi sırasında yaşandı. Özellikle halka yönelik saldırının yaşandığı tüm toplumsal eylemlerde gazetecilere yönelik engelleme, şiddet ve gözaltı yaşandı. Raporun detaylarında da yer verdiğimiz bu saldırılardan bazılarına dikkat çekmek gerekirse şunları sıralamak mümkün:
*İstanbul Çekmeköy'deki park nöbetini takip eden BirGün muhabiri ismail Arı, Çekmeköy Emniyet Müdür Yardımcısı tarafından tehdit edildi.Çekmeköy'deki askeri arazide yapılan çalışmaları görüntülemesi nedeniyle Arı'nın hakkında şikayet olduğunu söyleyen Emniyet Müdür Yardımcısı, "Bekle, seni de alacağım" diye tehdit etti.
*Çekmeköy Kışlası’ndaki ağaç katliamını haberleştiren BirGün muhabiri İsmail Arı, kışla önünde CHP’nin Çevre ve Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç’un basın açıklamasını takip etmek istediği sırada yaklaşık 15-20 kişilik bir özel güvenlik grubunun saldırı girişimine maruz kaldı.
*HDP’nin Diyarbakır’ın İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirdiği bölge mitingi sonrası yürüyüşe geçen gençlere yapılan müdahaleyi görüntülemeye çalışan gazeteciler polis tarafından darp edildi.
Yaşanan bu saldırılara karşı cezasızlık politikasının devam etmesinden kaynaklı her geçen gün dozajı da arttı. Saldırılar Van’da gazetecileri ölümle tehdit etmeye kadar dayandı.
1 Eylül tarihinde Van’da düzenlenen Dünya Barış Günü ardından kitlenin yürüyüşünün başladığı andan itibaren polis kitleyle birlikte gazetecileri de hedef aldı. Gazetecilerin çekim yapmasını engelleyen polis birini de darp ederek kamerasını kırdı. Saldırılarına bununla da yetinmeyen polis, üyelerimiz de olan Jinnews ve Mezopotamya Ajansı çalışanlarını mesleki faaliyetlerini yaptıkları sırada “Seni vururum, kimse seni bulamaz”, “Seni öldürürüm kimse akıbetini bulmaz” diyerek ölümle tehdit etti. Tehdidinin boyutunu bir adım daha ileri taşıyan polis, gazetecilere silah çekerek bu tehdidin sıradan bir söylem olmadığını her an faaliyete geçirebileceğini göstermiş oldu.
Kamuoyuna gerçek bilgiyi ulaştırma çabasında olan gazetecilerin hedef haline getirilip, ölümle tehdit etmeleri kabul edilemez. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği olarak bu şiddetin faili olan polisler hakkında adli ve idari soruşturma başlatılmasını talep ediyoruz.
Gazetecilere yönelik ihlal ve saldırılar sona erinceye, tüm meslektaşlarımız serbest bırakılıncaya kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Tüm gazetecileri ve basın meslek örgütlerini de bu gidişe dur demek için birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.