AKP-MHP iktidarının ifade ve düşünce özgürlüğüne saldırıları Ağustos ayında daha da yoğunlaştı. Kürtlere karşı savaşı, Federe Kürdistan’a taşıyan iktidar, Federe Kürdistan’daki ortağı KDP ile gazetecilere dönük kapsamlı bir baskı politikasını uygulama koydu.
Temmuz ayında KDP işbirliği ile gazetecilere dönük saldırılar yoğunlaşırken 23 Ağustos’ta Türkiye, Irak’ın Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) sınırları içindeki Süleymaniye'nin Seyyid Sadık bölgesinde sivil bir aracı bombaladı. Süleymaniye merkezli haber ajansı Rojnews, Hêro Bahadîn ve Gülistan Tara adlı gazetecilerin saldırıda hayatını kaybettiğini duyurdu. Gazetecilerin katledilmesi başta Kurdistan olmak üzere dünyanın birçok yerinde tepki ile karşılandı. Yapılan protestolarda uluslararası kuruluşlar, Türkiye’nin bu saldırılarına karşı sorumluluk almaya davet edildi.
Tara ve Bahadîn’in katledilmesine karşı meslektaşları başta Diyarbakır ve İstanbul olmak üzere birçok yerde protesto eylemi gerçekleştirdi. Gazeteciler tarafından Diyarbakır’da düzenlen protesto eylemine polis saldırırken, birçok gazeteci darp edildi. Tüm saldırılara rağmen iki gazetecinin katledilmesi protesto edildi, tüm bu saldırıların karşısında asla sessiz kalınmayacağı, Özgür Basın’ın sesini daha da güçlü bir şekilde yükselteceği ve gazetecilerin haklarının sonuna kadar savunulacağı mesajı verildi.
AKP- MHP iktidarının savaş politikasında ısrarı topluma ağırlaştırılmış bir sansür olarak dönmeye de devam ediyor. Sansür politikalarının son örneğini Ağustos ayının ikinci gününde milyonlarca kullanıcısı olan Instagram’ın kapatılması ile yaşadık. Instagram, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun 2 Ağustos tarihli kararıyla erişime engellendi. Türkiye, Meta ile anlaştığını duyurduktan sonra sosyal medya platformu Instagram’a getirilen erişim engeli 10 Ağustos’ta kaldırıldı. Youtube ve Wikipedia’nın ardındın Instagram’ı da kapatan Türkiye, sansürü, Kürtlere karşı pazarlık konusu yaparak Kürt halkının düşünce ve ifade alanlarına dönük saldırının bir parçası haline getirdi.
Instagram’a dönük erişimin engellendiği süreçte iktidar, yine milyonlarca kullanıcısı olan Roblox’a da erişim engeli getirdi. Oyun severlerin oyunlar oynadığı, geliştiricilerin de oyun tasarlayarak kazanç elde ettiği oyun platformu Roblox'un internet sitesi ve mobil uygulamaları, "çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırdığı" iddiasıyla Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Bilişim Suçları Bürosunun talebi üzerine Adana 6. Sulh Ceza Hakimliğinin 7 Ağustos tarihli kararıyla erişime engellendi.
Yargının adli tatilde olması nedeni ile yargı alanında bir yargılama olmadığı halde Ağustos ayında çok sayıda haber sitesi, X hesabına nöbetçi mahkeme kararları ile erişim engeli getirildi. Erişim haberi getirilen çok sayıda haberin, AKP’li isimlere dönük haberler olması ayrı not düşülmesi gereken bir durum. Adeta AKP’li isimlerin yaptıkları yolsuzluklar, hak ihlalleri yargı eliyle sansürlenerek gerçekler halktan gizlenmek istenmiştir.
RTÜK, BTK gibi kurumlar da boş durmayarak çok sayıda haber sitesine erişim engeli getirdi. 401 haber içeriğine erişim engelinin getirildiği ayda aralarında Mezopotamya Ajansı’nın olduğu 6 siteye erişim engeli getirildi. Yine aralarında Yeni Yaşam gazetesi ve çok sayıda gazetecinin olduğu 88 sanal medya içeriğine erişim engeli getirildi. Öte yandan RTÜK de çok sayıda TV kanalına, yayınladıkları programlardan dolayı para cezası verdi.