Twitter, Türkiye’de basın kuruluşları için de ülke bazlı içerik engellemeye başladı

16 Mart 2023
Twitter, Türkiye’de basın kuruluşları için de ülke bazlı içerik engellemeye başladı

Twitter, Türkiye’de basın kuruluşlarının hesaplarından paylaşılan tweet’ler için de ‘ülke bazlı içerik engelleme’ uygulamaya başladı. Diken’in ‘Hatay’da sekiz ceset saatlerdir yerde’, BirGün’ün ise ‘Askeriyede darp ve baskı iddiası’ başlıklı haberlerinin tweet’leri Türkiye’den erişime engellendi.

Twitter, daha önce Türkiye’deki mahkemeler tarafından basın kuruluşlarının hesaplarından atılmış tweet’ler hakkında verilen erişim engeli kararları karşısında bir işlem yapmıyordu. Platform, sadece erişim engeli kararını sistemde kayıtlı olan mail adresine ileterek kullanıcıya bilgi veriyordu.

Ancak Twitter, bugün itibarıyla, basın kuruluşlarının hesaplarından atılan tweet’ler için de ‘ülke bazlı içerik engelleme’ye başladı.

Bu sansürün ilk mağdurları, BirGün gazetesi ile Diken oldu.

Twitter’ın yeni politikası sonrası, hakimlikler tarafından verilen erişim engeli kararları doğrultusunda Diken’in Twitter hesabından paylaşılan ve ‘Hatay’da sekiz ceset saatlerdir yerde’ başlıklı haberin yer aldığı 7 Şubat 2023 tarihli tweet ile BirGün’ün hesabından paylaşılan ve ‘Askeriyede darp ve baskı iddiası’ başlıklı haberin yer aldığı 25 Ekim 2021 tarihli tweet, Twitter tarafından Türkiye’deki kullanıcıların erişimine engellendi.

Tweet’ler yalnızca VPN kullanılarak görüntülenebiliyor.

Twitter, Türkiye’de daha önce yalnızca “milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması” gerekçesiyle verilen erişim engeli kararlarında ülke bazlı içerik engelleme yapıyordu.

Kaynak:https://www.freewebturkey.com/twitter-turkiyede-basin-kuruluslari-icin-de-ulke-bazli-icerik-engellemeye-basladi/