"Siyasetçilerin gazetecileri hedef alması, politikanın çirkin yüzüdür"

06 Mayıs 2021
"Siyasetçilerin gazetecileri hedef alması, politikanın çirkin yüzüdür"

Basın Konseyi, MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter’in Ebru Baki’ye yaptığı sözlü saldırı için "Basına karşı yeni bir ‘hiza verme’ gayretkeşliğidir" dedi.

Basın Konseyi, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli başta olmak üzere MHP’li vekillerin hedef tahtasına oturttuğu Habertürk’te çalışan gazetecilerle ilgili açıklama yaptı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter’in kanalda Para Gündem programını sunun Ebru Baki’ye yaptığı sözlü saldırı hatırlatan Basın Konseyi yaşananları kınadı.

Basın Konseyi şu açıklamayı yaptı:

“Gazeteci Ebru Baki ve ekibine, MHP Genel Başkan Yardımcısının sözlü saldırısı, basına karşı yeni bir ‘hiza verme’ gayretkeşliğidir.

“MHP'li İzzet Yönder'in, Habertürk TV’nin yayınından sonra, eleştirel bakışa tahammülsüzlüğünü, ‘edepsizlik, basitlik, vicdansızlık’ olarak nitelendirerek, başarılı gazetecileri hedefe koyması, demokratik reflekslere tamamen aykırıdır. Siyasetçilerin, gazetecileri hedef alması, politikanın çirkin yüzüdür.

“Hoşgörüden, basın özgürlüğünden, etik ilkelerden uzak olan bazı siyasetçilerin, edebe de uymayan bu saldırıları, gazetecilerle ekrandaki konuklarına hakaret ederek hedefe almaları, işlerini engellemeleri kabul edilemez.

“Basın mensuplarına ‘sözde gazeteci’ diyerek, basın mensuplarına saldırmayı alışkanlık haline getirenlerin bu davranışlarını şiddetle kınıyoruz.”

RSF Türkiye Temsilcisi Önderoğlu: MHP yetkilisi Ulvi Yönter’in meslektaşımız Ebru Baki'ye karşı giriştiği sözlü saldırıyı kınıyoruz

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, MHP'li Ulvi Yönter'in gazeteci Ebru Baki'ye sözlerine kınadıklarını söyledi.

Önderoğlu, "Parti çevrelerinin, siyasi çıkmazlarından, gazetecilere saldırıya zemin hazırladığını, prim verdiğini açıkça gözlemliyoruz. Bu kabul edilemez." ifadesini kullandı.

Ne olmuştu?

Habertürk'te Gülfem Saydam Sanver, Kemal Öztürk ile Pınar Hacıbektaşoğlu'nun konuk olduğu "Ebru Baki ile Para Gündem" programında Bahçeli’nin açıkladığı 100 maddelik anayasa taslağı konuşuldu.

Programda hukukçu Pınar Hacıbektaşoğlu, anayasa değişikliği taslağını AKP'nin hazırlayıp açıklaması beklenirken MHP'den öneri gelmesini, ilk 10 dakikada sınavı bitirip koşarak kağıdını teslim eden öğrenciye benzetti.

Bu benzetme ve Kemal Öztürk'ün Bahçeli'nin "Alayı burada" sözlerini hatırlatması gülüşmelere neden oldu. Hacıbektaşoğlu, Bahçeli'nin açıkladığı metnin uzlaşıya açık olmadığını düşündüğünü belirtti. Ayrıca önerinin tartışılmaya açık olduğunu söyleyip "AYM'nin yüksek mahkeme değil, özel satatüde ele alınmasını çok demokratik bulmuyorum" dedi.

Gülfem Saydam Sanver de "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin yürümediğini MHP de kabullenmiş ki sistemle ilgili değişiklikler öneriyor" ifadelerini kullandı.

Yönter Baki'ye saldırdı

İzzet Ulvi Yönter bunun üzerine programın sunucusu Ebru Baki'yi hedef aldı. Yönter sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda "Habertürk'te art niyetli Ebru Baki'ye konuk olan Kemal Öztürk, Pınar Kandemir Hacıbektaşoğlu ile Gülfem Saydam Sanver'in Genel Başkanımızın 100 maddelik anayasa önerisini karalama çabaları edepsizlik ve terbiyesizliktir. Ne o, kaldıramadınız mı? Kudurdunuz değil mi? Ebru Baki, her seferinde MHP'ye tahammülsüzlüğünü ifşa eden, alaycı gülümsemesiyle gerçekleri çarpıtan sözde bir gazetecidir. Konuklarını MHP düşmanları arasından seçmesi tam bir kokuşmuşluktur. Bugünkü golü çıkaramayınca çirkefliği ve çirkinliğe tercih ettiler. Yuh olsun!" dedi.

Aydemir Yönter'e cevap verdi

Habertürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir bunun üzerine, canlı yayında Yönter'in açıklamalarını 'aynen iade ettiğini' dile getirdi. Aydemir, "Son zamanlarda bir alışkanlık başladı böyle gazetecilere, hoşuna gitmeyen bir şey olduğunda ayar veren, hedef gösteren açıklamalar. Bu ifadeleri, aynen ölçüsüyle ne bir eksik ne bir fazla, Ulvi Bey'e iade ediyorum. Gazetecileri hedef gösteren böyle açıklamaları kabul etmiyorum. Benzer şeyler geçmişte benim de başıma geldi. Bana sahip çıkan kimse olmadı. Bizim sahibimiz belli zaten, yüce Allah. Senin sahip çıkılmaya ihtiyacın yok ama şunu söylemek istiyorum. Bunu misliyle iade ediyorum" dedi.

Aydemir’in sözleri üzerine Ebru Baki, "Evet sahip çıkılmaya hiç ihtiyacım yok, onun dışında verilecek bir cevap yok. Sana çok teşekkür ederim ama açmak istediğim bir konu değil. Çünkü bu üslupla mücadele etmek çok zor" diye konuştu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, "#HaberTürkTVizlemiyorum" etiketi ile boykot başlattı.

İki gazeteci işinden oldu

Bunun üzerine Habertürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir görevden alındı. Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Kürşad Oğuz ise istifa etti. Ebru Baki'nin sunduğu Para Gündem programı ise yayından kaldırıldı.

Kaynak: https://bianet.org