Savcı, Uludağ’ın istinaf başvurusunun esastan reddini talep etti

23 Kasım 2022
Savcı, Uludağ’ın istinaf başvurusunun esastan reddini talep etti

Gazeteci Alican Uludağ’a, eski Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman’la ilgili attığı tweetten ötürü, TMK’nın 6/1 maddesi kapsamında “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçundan verilen 10 aylık hapis cezasının istinaf duruşmasında savcı,  başvurunun esastan reddine karar verilmesini talep etti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Kocaman’ın Ankara Sheraton Otel’de düzenlenen gösterişli düğününden hemen sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret etmesiyle ilgili Twitter paylaşımını gerekçe göstererek Uludağ hakkında iddianame hazırladı. Açılan davanın ikinci celsesinde Uludağ, 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Ankara 18. Ağır Ceza Mahkemesinin kararı ise istinafa taşındı. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 22. Ceza Dairesindeki ilk duruşmada savunma yapan Uludağ, 12 yıldır yargı muhabirliği yaptığını hatırlatarak, “Yargı muhabirinin, bir başsavcıyı eleştirmesi ne zamandan beri Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamına sokulmaya çalışılıyor?” dedi.

Bir yargı üyesinin siyasi bir kişilikle fotoğraf çektirmesine dair eleştiri hakkını kullandığını, bu nedenle suçlama konusunun basın ve ifade özgürlüğünün ihlali olduğunu belirten Uludağ, “Yüksel Kocaman bu davanın hem savcısı hem de müştekisi olarak soruşturmanın tarafsızlığını ve bağımsızlığını doğrudan etkilemiştir” dedi.

Bugün görülen ikinci duruşmada ise savcının esas hakkındaki mütalaası açıklandı. İstinaf savcısı, ilk derece mahkemesinde verilen mahkumiyet hükmünde hukuka aykırılık bulunmadığını iddia ederek CMK madde 280/1 uyarınca istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmesini talep etti.

Mahkeme, Uludağ’ın avukatının talebi üzerine esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulunulması için duruşmayı 1 Şubat 2023 tarihine erteledi.

NE OLMUŞTU?

İddianamede suçlama konusu yapılan paylaşımda Uludağ’ın eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında yeniden tutuklama kararı veren eski Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman’ın düğününden hemen sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret etmesiyle ilgili tweetleri yer almıştı.

Uludağ ilk tweetinde, “Başsavcı evleniyor ve sonrasında soluğu, yürütme organının liderinin yanında alıyor. Düğündeki harcamaların kaynağı ayrıca sorgulanmalı” demiş, ikinci tweetinde ise, “AİHM zorlaması ile tahliye kararı verilen Selahattin Demirtaş’ın cezaevinden çıkamadan yeni bir soruşturmada yeniden tutuklanmasını da aynı başsavcı sağladı. Siyasi muhalifler işte böyle cezaevine atılıyor” yazmıştı.

Kaynak:

https://www.mlsaturkey.com/tr/istinaf-savcisi-uludagin-basvurusunun-esastan-reddini-talep-etti/