Nebiye Arı hâkim karşısına çıktı

25 Kasım 2022
Nebiye Arı hâkim karşısına çıktı

Üniversiteli öğrencilerinin yurtların yetersizliği ve kira artışlarına dikkat çekmek için başlattıkları “Barınamayanlar Hareketi”ni takip ederken gözaltına alınan ve daha sonra hakkında “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanuna muhalefet” ve “kamu görevlisine hakaret” (TCK 125) suçlamalarıyla dava açılan gazeteci Nebiye Arı 25 Kasım 2022 günü hâkim karşısına çıktı.

İstanbul’da yaşayan Arı’nın duruşması, Ankara 15. Asliye Ceza Mahkemesinin talimatıyla İstanbul Anadolu 39. Asliye Ceza mahkemesinde görüldü.

Duruşmada Arı ve avukatı Abdullah İkbal Arslanbaş hazır bulundu. Savunmasında üzerine atılı suçlamayı reddeden Arı, olay günü haber takibi amacıyla eylemde bulunduğunu söyledi: “Polisin göstericileri durdurduğu yer otobanın kenarıydı. Sanık olarak yargılanan Hilal Işık ve Yağmur Kaya ile birlikte gazeteci olduğumuzu söyledik. Bizi kenara aldılar. Polis eylem sırasında çekim yapmamıza izin vermedi. Biz de buna uyduk. Su almak için petrole doğru giderken polis bize önce, ‘Ne yapıyorsunuz?’ diye sordu. Ardından ‘Aynı otobüsle mi geldiniz’ diye sorularına devam etti. Aynı otobüsle geldiğimizi söyleyince bizi emniyete götürdüler. Çanta aramasında mikrofon ve kayıt cihazlarını görünce tekrar gazeteci olup olmadığımızı sordular. Gazeteci olduğumuzu söylesek de bizi eylemci olarak nitelendirdikleri için hakkımızda bu şekilde dava açıldı. Beraatımı istiyorum.” Arı duruşmalardan vareste tutulmak istediğini söyledi.

Arı’nın avukatı Arslanbaş ise beyanlarını doğrudan ilgili mahkemeye (Ankara 15. Asliye Ceza Mahkemesine) sunacağını söyledi.

Mahkeme, Arı’nın talimatla alınan ifadesinin Ankara 15. Asliye Ceza Mahkemesine iadesine karar verdi.

Farklı şehirlerden hareket ederek 12 Aralık 2021’de Ankara’da bir araya gelmek isteyen üniversite öğrencilerinin eylemi valilik tarafından yasaklanmıştı. Eylemi takip ederken gözaltına alınan Arı, 13 Aralık’ta serbest bırakılmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının Arı ile birlikte toplam 49 kişi hakkında düzenlediği iddianame, Ankara 15. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

Kaynak: https://expressioninterrupted.com/tr/turkiye-de-basin-ve-ifade-ozgurlugu-390/