Mimarlar Odası Ankara Şubesi yönetimine açılan Jin TV davasında savcı ceza istedi

22 Kasım 2022
Mimarlar Odası Ankara Şubesi yönetimine açılan Jin TV davasında savcı ceza istedi

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ve o dönem Yönetim Kurulu’nda yer alan altı üyenin “terör örgütü propagandası yapmak” suçlaması ile yargılandığı davanın üçüncü duruşması Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından da takip edilen duruşmada ilk olarak mahkeme başkanı, Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu üyelerine bilirkişi raporuna ilişkin savunmalarını sordu.

Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu üyeleri Tezcan Karakuş Candan, Nihal Evirgen, Muteber Osmanpaşaoğlu, Ünal Kara, Özgür Bayramoğlu, Tuğba Arslan ve Ece Yoltay, savunmalarına ekleyecekleri bir husus olmadığını belirterek haklarında beraat kararı verilmesini talep etti.

Mimarlar Odası Ankara Şube avukatı Turgut Kazan savunmasında “Usul ilkeleri, adil yargılanma hakkı yüzyıllık sonucu kazanılmış değerlerdir ve çok önemlidir. Sağlıklı sonuca götürecek tek şeydir. Usul, ceza yargılaması masum insanları korumak içindir” dedi. Ünlü hukukçulardan örnekler vererek savunmasına devam eden Kazan “Usule uymak temel kuraldır” dedi.

Bilirkişi raporunu da değinen Kazan, hakimlik mesleğinin bilgisiyle çözülmesi gereken durumlarda bilirkişiye başvurulmasının usule aykırı olduğunu belirtti.

Ardından söz alan iddia makamı, tevsi tahkikat talepleri olmadığını ve esas hakkındaki mütalaayı sunmaya hazır olduklarını belirtti. Savcı, mütalaasında çevre haberine verilen ödülü gerekçe göstererek Candan ve mimarların kendilerine isnat “terör örgütü propagandası yapmak” suçunu işlendiğinin anlaşıldığını iddia ederek ceza talep etti.

Esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamaları için sanıklar ve müdafilerine süre veren mahkeme, davayı 13 Ocak 2023 tarihine erteledi.

NE OLMUŞTU?

İddianamede mimarlara yöneltilen suçlamaya Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından 2013 yılında hayatını kaybeden mimar Emre Madran anısına verilen Koruma Alanında Emre Madran Basın Ödülü’nün doğa tahribatları, HES ve maden ocakları haberleri nedeniyle Jin TV muhabiri Güler Yıldız Bastion’a verilmesi gerekçe olarak gösteriliyor. Mimarların savunmalarının özet olarak yer aldığı iddianamede ödülün Jin TV’ye verilmesinin “ulusal basında ve sosyal medyada gündem oluşturması” üzerine Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan bilgi notu ve Jin TV’ye ait olduğu belirtilen sosyal medya hesabından yapılan paylaşımlar suçlamaya delil olarak gösteriliyor. İddianame savcısının iddianamede yer verdiği deliller arasında dosyada sanık olmamasına rağmen gazeteci Güler Yıldız’ın 2015 ve 2016 yıllarında başka bir kanalda yaptığı konuşma ve başka bir mecrada yayınlanmış haberi de bulunuyor. Ödül töreninin Anadolu Ajansı dahil hükümete yakın medya organları tarafından haberleştirilmesinin ardından mimarlar organize bir hedef gösterme kampanyasına maruz kalmıştı.

Davanın 15 Eylül 2022 tarihinde görülen duruşması, dijital materyal inceleme raporunun beklenmesine karar verilerek ertelenmişti.

Kaynak:

https://www.mlsaturkey.com/tr/mimarlar-odasi-ankara-subesi-yonetimine-acilan-jin-tv-davasinda-savci-ceza-istedi/