Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin (DFG) haberleştirerek raporlarına yansıttığı erişim engeli kararı erişim engeline takılınca yaptıkları itiraz, erişim engeli kararı veren mahkeme tarafından haklı bulundu ve karar iptal edildi.
Mahkemelerin hukuki gerekçelere dayanmayan bazı kararlara imza attıkları, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin (DFG) yaptığı bir itiraz üzerine bir kez daha somutlaştı. Samsun 3. Sulh Ceza Hakimliği bir haberle ilgili kendi verdiği “erişim engeli” kararını üst mahkemeye taşımadan yine kendisi kaldırdı.
DFG’nin 16 Mart 2023’te “Twitter, Türkiye’de basın kuruluşları için de ülke bazlı içerik engellemeye başladı” başlıklı www.freewebturkey.com’a dayandırarak internet sitesinde yayımladığı haber için, Samet Kurt adlı kişi tarafından mahkemeye başvurmak suretiyle erişim engeli talebinde bulunulmuştu. Söz konusu haberde, Twitter’ın Diken’in “Hatay’da sekiz ceset saatlerdir yerde”, BirGün’ün ise “Askeriyede darp ve baskı iddiası” başlıklı haberleri içeren tweetlerin Türkiye’den erişime engellenmesine dair bilgiler yer alıyordu.
Samsun 3. Sulh Ceza Hâkimliği, 25 Ağustos 2023 tarihli talep dilekçesini aynı gün kabul ederek, ilgili haber hakkında “erişimin engellenmesi kararı” verdi.
Başvuru incelenmedi mi?
Kararın tebliğinin ardından DFG, ilgili haberi sitesinden çıkardı ancak kararın iptali istemiyle aynı mahkemeye itiraz başvurusunda bulundu. İtirazı değerlendiren hâkimlik, 6 Şubat tarihinde itirazı yerinde bularak, verdiği kararı kaldırdı. Kararda dikkat çeken husus ise, ilgili haber içeriğinin tam anlamıyla incelenmediğinin açığa çıkması oldu. Çünkü ilgili haberin herhangi bir yerinde başvurucu Samet Kurt’un adı geçmiyordu.
Samsun 3. Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği kararı iptal kararında şunlara yer verildi: “(…) itiraza konu haber içeriğinin incelenmesinde, talep eden Samet Kurt ile ilgili herhangi bir ifadeye (adı soyadı vb.) rastlanılmadığı görülmekle, bu nedenle itiraz eden vekilinin itirazının kabulü ile Hakimliğimizin 25/08/2023 tarih ve 2023/4921 D.İş sayılı kararının söz konusu URL adresi yönünden kaldırılmasına ilişkin aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
KARAR: Yukarıda gerekçesi açıklandığı üzere; İtiraz eden Dicle Fırat Gazeteciler Derneği vekili Av. Resul Temur'un UYAP sistemi üzerinden göndermiş olduğu 02/02/2024 tarihli dilekçesi ile yapmış olduğu itirazının KABULÜ ile Hakimliğimizin 25/08/2023 tarih ve 2023/4921 D.İş sayılı kararının https://www.diclefiratgazeteciler.org/haberler/twitter-turkiyede-basin-kuruluslari-icin-de-ulke-bazli-icerik-engellemeye-basladi URL adresi yönünden KALDIRILMASINA (…)”
Verilen karar üzerine DFG, ilgili haberi yeniden sitesinde yayımlamaya başladı. Haberin tamamı için linki tıklayın...