Jinnews muhabiri Durket Süren’in 5. duruşması görüldü

25 Ocak 2021
Jinnews muhabiri Durket Süren’in 5. duruşması görüldü

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 1 Mart günü hakkında “arama” kararı olduğu gerekçesiyle 12 kişiyle birlikte gözaltına alınan ve sosyal medya paylaşımlarıyla ilgili sorgulanan Jinnews muhabiri Durket Süren, dört gün sonra hakimlikçe “yurtdışı yasağı” kararıyla 5 Mart 2018 ‘de serbest bırakılmıştı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 12 Şubat 2019’da hazırlanan iddianamede, Süren’in twitter paylaşımları, tape kayıtları, Azadiya Welat ve Özgür Gündem isimli gazetelerin yasaklı olan sayılarının satışını gerçekleştirdiği iddiasıyla “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” ve “örgüt propagandası yapmak”tan cezalandırılması istendi.

5 Şubat 2020’de Gazeteci Durket Süren hakkında açılan davanın 3’üncü duruşması görüldü. Duruşmada mahkeme başkanı, Süren’in Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü tarafından el konulan materyallerin dijital ve kriminal incelemesinin ve banka hesap hareketleri için MASAK’tan istenen raporların gelmediğini belirtti.

Mahkeme heyeti, istenen raporların dönüşünün beklenmesine karar vererek, duruşmayı 18 Mayıs 2020 gününe erteledi.

18 Mayıs’ta Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesi planlanan duruşma Covid-19 önlemleri çerçevesinde 28 Eylül 2020 tarihine ertelendi.

28 Eylül’de görülen duruşmada mahkeme başkanı, MASAK raporunun hazırlandığını, dijital materyal inceleme raporunun ise henüz tamamlanmadığını belirtti. Mahkeme heyeti, dijital inceleme raporunun beklenmesine karar vererek bir sonraki duruşmayı 25 Ocak 2021 tarihine erteledi.

25 Ocak’ta  Diyarbakır 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 5’inci duruşmada Süren’in el konulan dijital materyallerine ilişkin Diyarbakır Kriminal Polis Laboravatuarından beklenen inceleme raporunun henüz dosyaya eklenmediği görüldü. Mahkeme, raporun sonucunun beklenmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 26 Nisan 2021tarihine erteledi.

Kaynak: https://medyagozlemveritabani.org