Gazeteciye faaliyetlerinden kaynaklı 10 yıl hapis istemi

02 Haziran 2021
Gazeteciye faaliyetlerinden kaynaklı 10 yıl hapis istemi

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, gazeteci Ayşe Kara hakkında hazırladığı iddianamede, Ayşe’nin 10 yıla kadar hapsini istedi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik başlattığı soruşturma kapsamında 26 Haziran 2020 tarihinde gözaltına alınan gazeteci Ayşe Kara, 29 Haziran’da adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılmıştı. Bunun üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Ayşe hakkında, “örgüt üyesi olma” suçlamasıyla iddianame hazırladı. Hazırlanan iddianamede savcı, Ayşe için 10 yıla kadar hapis cezası istedi.

Haber takibi suç sayıldı

Hazırlanan iddianamede Ayşe’nin “KJA (Özgür Kadın Kongresi) ve Özgür Gazeteciler Derneği’ne üye olduğu, DTK içerisinde faaliyet yürüttüğü” yönünde ifadeler yer aldı. İddianamede ayrıca Ayşe’nin 2016 yılında Mardin'de haber takibi için bulunduğu Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) "Botan Yürüyüşü" de yer aldı.

İddianamede, Ayşe’nin ifadelerine de yer verildi. Ayşe DTK üyesi olmadığını, ancak gazeteci olarak DTK’nin daha önce düzenlemiş olduğu basın etkinliklerine ve kongrelerine katıldığını söyledi. Gazeteci olduğu için Özgür Gazeteciler Cemiyeti’ne (ÖGC) üye olduğunu belirten Ayşe, KJA’ya üye olmadığını kaydetti.

Savcı, tüm dosya kapsamı ve elde edilen dokümanların değerlendirilmesi sonucunda Ayşe hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 10 yıla kadar hapis cezası istedi.

Hazırlanan iddianame Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Kaynak: http://jinnews30.xyz/search/content/view/165001?page=1&key=53bea721a9006dcf2fb3b158708b7790