Gazeteci Şerife Oruç davasında birleştirme talebi

11 Mart 2021
Gazeteci Şerife Oruç davasında birleştirme talebi

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Şerife Oruç hakkında, “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla açılan davanın 16’ncı duruşması, Batman 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Oruç’un katılmadığı duruşmada, avukatı Mesut Aydın hazır bulundu.

Duruşmada iddia makamı, Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Oruç hakkında “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma” iddiasıyla yürütülen soruşturmanın, dava dosyasıyla birleştirilmesini talep etti.

Avukat Aydın ise Oruç hakkında TCK’nin 302’nci maddesinden bir suçlama olmadığını, savcının davayı uzatmaya çalıştığını söyledi. Akıbeti bilinmeyen Devran Çakır isimli tanık hakkında Mardin ve Diyarbakır’a yazı yazılmasına rağmen kişinin bulunamadığını hatırlatan Aydın, savcılığın bu talebinin reddedilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, Oruç hakkında TCK’nin 302’nci maddesinden yürütülen soruşturmanın akıbetine ilişkin Batman Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılmasına, tanık Devran Çakır ile Abdulgafur Ağır’ın bir sonraki duruşmada hazır bulunmasına karar vererek, duruşmayı 26 Haziran 2021’e erteledi.

Batman’da 5 Temmuz 2016’da tutuklanan Oruç, açılan davanın 9 Temmuz 2018 tarihli duruşmasında tahliye edildi. İddianamede, Oruç hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla 7 buçuk yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı