Gazeteci Hakan Aygün, korona virüsü için başlatılan “Milli Dayanışma Kampanyası” nın ardından 31 Mart 2020’de “IBAN suresi ayet 1, Ey IBAN edenler… Biz size ayrı bankalardan IBAN numaraları verdik ki IBAN edesiniz diye. Hiç şüphesiz ki ahiret gününde IBAN edenle IBAN etmeyenler ayrılacaktır” tweetini paylaştı. Anadolu Ajansı’nın haberine göre Avukat Mustafa Doğan İnal, Hakan Aygün hakkında 1 Nisan’da suç duyurusunda bulundu. Avukat İnal, gazetecinin “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” ve “alenen hakaret” suçlarını işlendiğini öne sürdü. Istanbul Başsavcılığı’na yapılan şikayetten iki gün sonra 3 Nisan’da Gazeteci Hakan Aygün, Muğla’nın Bodrum ilçesinde gözaltına alındı ve tweeti nedeniyle tutuklandı.
6 Mayıs’ta gerçekleşen duruşmada tutuklulukta geçirdiği süreyi göz önünde bulunduran ve kaçma ihtimali olmadığına kanaat getiren Bodrum 3. Asliye Ceza Mahkemesi gazeteci Hakan Aygün’ün tahliyesine hükmetti.
14 Temmuz tarihli ikinci duruşmada Aygün hakkında bir iddianame daha hazırlandığı açıklandı ve ikinci iddianamenin bu dosyayla birleştirilmesine karar verildi. Avukatı yeni iddianameye savunma hazırlamak için süre istedi.
Aygün’ün bilgisayarı üzerinde yapılacak incelemenin de beklenmesine karar verildi. Davanın, 27 Ekim 2020’de görülmesine karar verildi.
Gazeteci 15 Ağustos tarihli tweetinde, dava konusu haber nedeniyle Datça’da yeniden gözaltına alındığını açıkladı. Açıklamaya göre gazeteci aynı itham nedeniyle ikinci kez yakalanmış oldu. Gazeteci, ifadesinden sonra serbest bırakıldı.
27 Ekim’de görülen duruşmada Aygün birleşen iddianamede suçlamaya konu paylaşımın kendisine ait olmadığını ifade etti. Ara kararını açıklayan mahkeme, dijital materyallerin incelenmesinin beklenmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 19 Ocakt 2021’de.
19 Ocak’ta görülen duruşmada mahkeme, Bodrum İlçe Jandarma ve Bodrum İlçe Emniyet Müdürlüklerine yazı yazılarak Aygün’ün sosyal medya paylaşımlarının o dönem kamu barışını bozan bir niteliğinin olup olmadığını araştırılmasını istedi. Bir sonraki duruşma 9 Mart 2021’de görülecek.
23 Şubat 2021’de Anayasa Mahkemesi, “Ey IBAN edenler” paylaşımı nedeniyle tutuklanan gazeteci Hakan Aygün’ün tutukluluğunun hukuki olmadığına, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Mahkeme, Hakan Aygün’e 40 bin TL manevi tazminat ödenmesine oybirliğiyle karar verdi.
9 Mart 2021’de görülen beşinci duruşmada, mütalaasını sunan savcı Aygün’ün cezalandırılmasını talep etti. Bir sonraki duruşma 16 Mart 2021’e ertelendi.
Kaynak: https://medyagozlemveritabani.org