Gazeteci Bülent Mumay’a 24 TV yayınında hakarete 5 bin TL tazminat

19 Mart 2021
Gazeteci Bülent Mumay’a 24 TV yayınında hakarete 5 bin TL tazminat

24 TV Genel Yayın Yönetmeni Murat Çiçek ve Akşam gazetesi yazarı Hikmet Genç’in Nisan 2020’de yayınlanan bir programda gazeteci Bülent Mumay aleyhinde kullandıkları ifadeler nedeniyle 5 bin TL manevi tazminat ödemesine hükmedildi.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Hukuk Birimi’nin 24 TV’de yayınlanan Günün Manşeti adlı programın 27, 28 ve 29 Nisan 2020 tarihli bölümlerinde gazeteci Mumay’ın kişilik haklarına saldırı niteliğinde ifadeler kullanıldığı gerekçesiyle 10 bin TL manevi tazminat talebi ile açtığı dava karara bağlandı. Dinamik Radyo Televizyon A.Ş., Çiçek ve Genç aleyhine açılan tazminat davasının üçüncü duruşması bugün İstanbul 22. Asliye Hukuk Mahkemesinde görüldü.

Tarafların avukatları salonda hazır bulundu. Mumay’ın avukatı Zelal Pelin Doğan yazılı beyanlarını tekrar ettiklerini belirtti ve “Elbette gazetecilerin geniş bir ifade özgürlüğü bulunur fakat bu koruma sınırsız değildir, bunun sınırı yalnızca siyasi ya da kamusal kişilerin belirli bir dereceye kadar eleştirilmesi ile çizilmiştir” ifadelerini kullandı. Davalıların ifade özgürlüğü hakkının Mumay’ın manevi bütünlüğü ile çatıştığını ifade eden Doğan, davanın kabulünü talep etti.

Davalıların avukatı ise Mumay’ın da aralarında bulunduğu birtakım gazetecilerin “uluslararası platformlarda Türkiye’yi karalayıcı beyanlarda bulunduğunu” iddia etti. Dava konusu yayınların bütününe bakıldığında Mumay’ın Türkiye’yi şikayet eden eylemlerinin eleştirildiğini ifade eden avukat, manevi tazminat şartlarının oluşmadığı nedeniyle davanın reddine karar verilmesini istedi.

Tazminat Ali İsmail Korkmaz Vakfı’na bağışlanacak

Araştırılması gereken başka bir husus kalmadığına hükmeden mahkeme, Dinamik Radyo Televizyon A.Ş., Çiçek ve Genç’in gazeteci Mumay’a 5 bin TL manevi tazminat ödemesine hükmetti. 27 Nisan 2020 tarihinden itibaren işleyecek yasal faiz ile birlikte ödenecek olan tazminat Ali İsmail Korkmaz Vakfı’na bağışlanacak.

Kaynak: https://www.mlsaturkey.com/tr