Gazete Yolculuk muhabiri Buse Söğütlü davası ertelendi

24 Mart 2021
Gazete Yolculuk muhabiri Buse Söğütlü davası ertelendi

Gazete Yolculuk muhabiri Buse Söğütlü’ye, İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Akın Gürlek’in yargılama pratiğine ilişkin attığı tweetler nedeniyle “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçlamasıyla dava açıldı. Davanın ilk duruşması İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 14 Ekim 2020 tarihinde görülecek. Söğütlü, soruşturma kapsamında 19 Kasım 2019’da gözaltına alınmış, iki gün gözaltında kalmıştı.

Gazeteci, mahkeme başkanı hakkında “Hitler mezarından çıkıp gelse ve Akın Gürlek’in sandalyesine otursa aşağı yukarı, hemen hemen aynı cümleleri kurardı herhalde. Mesleki etiği, her şeyi geçtim; insanda biraz oturduğu sandalyenin ağırlığı olur” ifadelerini kullanmıştı.

Hakkındaki iddianame, 23 Mart 2020 tarihinde tamamlanarak, mahkemeye sunuldu. Söğütlü’nün; İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görevli hakimle ilgili paylaşımları suçlama konusu yapıldı.

İddianamede, Söğütlü’ye; Terörle Mücadele Kanunu’nun 6/1 maddesinde uyarınca “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” ve Türk Ceza Kanunu’nun 314/2 maddesi kapsamında “silahlı örgüt üyesi olmak” suçlamaları yöneltildi. Bu kapsamda toplamda altı yıldan 13 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

14 Ekim 2020’de görülen ilk duruşmada, mahkeme Söğütlü’nün savunmasını dinledikten sonra dosyayı esas hakkında mütalaa için savcıya gönderdi. Bir sonraki duruşma 30 Aralık 2020’ye ertelendi.

Yargılamanın ikinci duruşması 30 Aralık 2020 tarihinde görüldü. Koronavirüs pandemisi nedeniyle salona izleyici ve gazeteciler alınmadı. Mahkeme heyetinde değişiklik yapıldığı için iddianame bir kez daha özetlenerek okundu.

Mahkeme, Söğütlü’nün örgütsel bir bağı ya da örgütsel bir eylem içinde olup olmadığına dair Emniyet ve MİT’ten rapor talep etti. Bir sonraki duruşma 24 Mart 2021’de görülecek.

24 Mart’ta görülen duruşmada, Buse Söğütlü hakkında 18 Mart 2019 tarihli bir Twitter paylaşımı gerekçesiyle “terörle mücadelede görev almış kişiyi hedef göstermek” suçlamasıyla açılan dava İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nin iki ayrı heyetinin birleşmesi üzerine dosya üzerinden ertelendi. Bir sonraki duruşma 14 Nisan 2021’de görülecek.

Kaynak: https://medyagozlemveritabani.org