Emniyet eylemlerde ‘ses ve görüntü kaydı’ alınmasını yasakladı

30 Nisan 2021
Emniyet eylemlerde ‘ses ve görüntü kaydı’ alınmasını yasakladı

Emniyet Genel Müdürlüğü eylemler sırasında ses ve görüntü alınmasını yasaklayan bir genelge çıkardı. Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş'ın imzasıyla yayınlanan genelgeyi Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi ifşa etti.

Genelgede, eylemler sırasında polislerin görüntülerini ya da seslerini kaydeden kişilerin engellenmesi ve haklarında adli işlem yapılması talimatı verildi.

Görevli polislerin ve sivillerin ses ve görüntü kayıtlarının sosyal medyada paylaşılmasının, “özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği” savunulan genelgede ses ve görüntü almanın da görevi yapmayı engellediği iddia edildi.

"Yanlış değerlendirmelere sebebiyet veriyor"

Mehmet Aktaş genelgede şu ifadeleri kullandı:

“Tüm vatandaşlarımız açısından özel hayatın gizliliği ve kişisel veri ihlalinin söz konusu olduğu bu tarz durumlarla, genel kolluk personelimiz de sıklıkla karşılaşmaktadır. Bazen görevin yapılmasını engelleyecek boyuta ulaşan bu ihlaller, zaman zaman personelimizin veya vatandaşlarımızın kişilik haklarına veya güvenliğine zarar verir şekilde çeşitli dijital platformlarda yayımlanmaktadır.

“Yayınlanan hu tür görüntüler olayı her zaman tüm yönleriyle yansıtmayabilmektedir. Bu durum personelimizi etkilediği kadar teşkilatımız açısından da kamuoyunda yanlış değerlendirmelere sebebiyet vermektedir.

“Bu nedenle; personelimizin görevini ifa ederken bu tür ses ve görüntü alınmasına tevessül edecek davranışlara fırsat vermemeleri, eylemin veya durumun niteliğine göre kayıt yapan kişileri engellemeleri, kanuni şartları oluştuğunda adli işlem yapmaları gerektiği hususlarında tüm personelimizin bilgilendirilmesini önemle rica ederim.”

ÇHD’den “İşkence yapmak suçtur” hatırlatması

Genelgeyi ifşa eden ÇHD İstanbul Şubesi de konuyla ilgili bir açıklama yaparak “İçişleri Bakanlığı'ndan 1 Mayıs öncesi personelini garantiye alma genelgesi. Personeliniz görevini ifa ederken işkence yaparsa kayıt da alınır, delil de toplanır. Çünkü tekrarla, işkence yapmak görev sınırlarınızda değil, suçtur!" dedi.

ÇHD ayrıca dün İzmir’de düzenlenen 1 Mayıs eyleminde polisin gözaltına aldığı bir kişinin boynuna nefes almasını engelleyecek biçimde diziyle bastırdığı fotoğrafları da paylaşarak Genelgede yer alan, korunmak istenen ‘personel’ tam olarak buradaki personeldir. Görüldüğünde ses ve görüntü kaydı alınması gerekir” diye yazdı.

Kaynak: https://bianet.org