CPJ, Türkiye’den Îsam Abdullah’ın öldüğü hava saldırılarını soruşturmasını istedi

23 Kasım 2022
CPJ, Türkiye’den Îsam Abdullah’ın öldüğü hava saldırılarını soruşturmasını istedi

CPJ’nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Sherif Mansour, Türkiye’nin saldırısında ölen ANHA muhabiri Îsam Abdullah için "Gazeteciler sivildir ve görevlerini yaparken korunmaları gerekir" açıklaması yaptı.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Türkiye’nin Kuzey Suriye’yi hedef aldığı hava saldırısında hayatını kaybeden Hawar Haber Ajansı (ANHA) muhabiri Îsam Abdullah için bir açıklama yaptı.

CPJ, Türkiye’yi Îsam Abdullah’ın ve diğer sivillerin hava saldırıları sırasında hedef alınıp alınmadığına ilişkin tam ve şeffaf bir soruşturma yürütmeye çağırdı.

Saldırı sırasında Îsam Abdullah’ın, Suriye'nin kuzeydoğusundaki Derik kentine bağlı Tqil Baqil köyünde olduğunu bildirdi. CPJ, Türkiye’nin ikinci tur saldırısında, uçaklarının bölgeyi tekrar bombaladığı sırada haber yaparken öldürüldüğünü belirtti.

CPJ’nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika Program Koordinatörü Sherif Mansour yaptığı açıklamada "Gazeteciler sivildir ve görevlerini yaparken korunmaları gerekir” dedi.

CPJ’nin konuştuğu ANHA Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Allua, Îsam Abdullah’ın öldürüldüğü saldırı için “Îsam bana, sivil kayıplar olduğu için hedeflenen köye gideceğini söyledi. Kabul ettim. Sabah 2'ye kadar Îsam ile iletişim halindeydim. Daha sonra onu birkaç kez aradık ama işe yaramadı" diye konutu.

NE OLMUŞTU?

İstanbul İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım'da 6 kişinin öldüğü bombalı saldırı sonrasında Türkiye, Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyindeki Kürtlere yönelik 20 Kasım'da bir hava saldırısı gerçekleştirdi.

Saldırılarda Hawar Haber Ajansı (ANHA) muhabiri Îsam Abdullah yaşamını yitirdi. ANHA'nın haberine göre; merkezi Avrupa'da bulunan Stêrk TV muhabiri Mihemed Ceradê de yaralandı.

Kaynak:

https://bianet.org/bianet/insan-haklari/270386-cpj-turkiye-den-isam-abdullah-in-oldugu-hava-saldirilarini-sorusturmasini-istedi