Beritan Canözer için destek açıklamaları: Kadın gazeteciler iktidarın hedefinde

06 Nisan 2021
Beritan Canözer için destek açıklamaları: Kadın gazeteciler iktidarın hedefinde

Daha önce "haber takip ederken heyecanlı olduğu" gerekçesiyle tutuklanan, Metin Göktepe ödülü sahibi gazeteci Beritan Canözer, Diyarbakır’da sabah saatlerinde gözaltına alındı. Gazetecilik örgütleri Canözer'in serbest bırakılmasını istedi

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) ve DİSK Basın İş, Jin News muhabiri Beritan Canözer’in gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Konuya ilişkin yapılan açıklamalarda gazeteciliğin suç olmadığı hatırlatılarak Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen bir soruşturma kapsamında ev baskınıyla gözaltına alınan Canözer’in derhal bırakılması istendi.

Jin News muhabiri Beritan Canözer, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bulunan evine bu sabah yapılan baskınla gözaltına alınmış, baskın sırasında Canözer’in evdeki eşyalarını dağıtan polis, birçok kitap ve dijital materyale el koymuştu.

“Meslektaşımızın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz”

Yapılan operasyonun gazetecileri sindirmeye yönelik bir girişim olarak değerlendiren CFWIJ, açıklamasında 2015 yılından beri Canözer gibi taciz ve gözaltı haberlerini takip eden gazetecilerin gözaltılara ve saldırılara maruz kaldığını belirtti. Canözer’in bugüne kadar birçok kez gözaltına alındığını hatırlatan CFWIJ açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:

Canözer, 28 Haziran 2019’da, 2015 yılında düzenlenen bir protestoyu takip ettiği gerekçe gösterilerek gözaltına alınmıştı. ‘Örgüt üyeliği’ suçlamasıyla hakkında açılan davada gazeteci hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istenmişti ancak mahkeme gazetecinin beraatine karar vermişti. 2020 yılında Canözer’e bu sefer yaptığı sosyal medya paylaşımlarıyla ilgili bir dava daha açılmıştı. Savcılık, gazeteciye yönelik ‘örgüt propagandası yapmak’ suçlamasıyla mahkemeden yine hapis cezası talep etmişti. Beritan Canözer, hakkında açılan davanın üçüncü duruşmasında mahkeme tarafından bir yıl on ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, gazeteciye yönelik gözaltı girişimini kınıyor, Türk yetkililerden meslektaşımızın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Söz konusu girişimlerin Türkiye’deki gazetecileri sindirmeyi ve susturmayı amaçladığına inanıyoruz. Türk yetkilileri gazetecilere yönelik bu saldırılara son vermeye çağırıyoruz. Gazetecilik suç değildir.

İktidar kendi bekası için kadınları tehdit olarak görüyor

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) ise Beritan Canözer’in de aralarında bulunduğu 22 kadına yönelik gözaltılara ilişkin, “Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu olarak bu saldırılara yanıtımız, eril zihniyeti, eril yargıyı, eril iktidarı daha fazla teşhir etmek olacaktır. Baskılar bize geri adım attıramayacak, aksine haklılığımızı daha da pekiştirmektedir” dedi.

Beritan Canözer’in özgür basın geleneğinin ve kadın haberciliğinin bir sürdürücüsü olduğu için gözaltına alındığını belirten MKGP’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Direnen, hakkını talep eden, kazanımlarını korumak için alanları terk etmeyen kadın profilini, kendi bekası için bir tehdit olarak gören iktidarın ve onun yargısının; geçmiştekilere benzer şekilde bugün de kadınlara dönük operasyonlarını sürdürmesi beklenmeyen bir durum değildi elbette. Özellikle Kürt kadınlarına dönük sistematikleşen bu kadın düşmanı saldırılarda hedef alınanlar arasında gazeteci kadınlar da bulunuyor. Bu operasyonda da henüz gözaltı gerekçeleri öğrenilememekle birlikte, daha önceki operasyonlardan bilindiği üzere, meslektaşlarımızın haber kaynakları ile görüşmelerinin, haber takiplerinin ‘suç delili’ olarak dosyalara konulmasına fazlaca tanıklık ettik, ediyoruz.

“Eril zihniyeti, eril yargıyı, eril iktidarı…”

Bu sabah saatlerinde Diyarbakır’da farklı alanlarda çalışma yürüten 20’yi aşkın kadın ile birlikte Jin News muhabiri ve platform üyemiz Beritan Canözer’in gözaltına alınması da bunun son örneği olmuştur. Haberciliğiyle, gazeteciliğiyle özgür basın geleneğinin ve kadın haberciliğinin sürdürücülerinden biri olan Beritan, tam da bu sebeple hedef haline geldi. Henüz 2 Nisan’da Van’da 4 arkadaşımız tahliye edilmişken, üzerinden 2 gün dahi geçmeden bir başka arkadaşımız gözaltına alındı. Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu olarak bu saldırılara yanıtımız, eril zihniyeti, eril yargıyı, eril iktidarı daha fazla teşhir etmek olacaktır. Baskılar bize geri adım attıramayacak, aksine haklılığımızı daha da pekiştirmektedir.

Bu temelde başta gözaltında tutulan arkadaşımız Beritan Canözer olmak üzere, mücadeleleri gerekçe edilerek gözaltına alınan tüm kadınların derhal serbest bırakılması gerektiğini belirtiyoruz.

“Gazetecilik suç değildir!”

Twitter üzerinden bir paylaşım yapan DİSK Basın İş de gazetecilerin bir haftaya daha yine gözaltı saldırısı ile başladığını belirterek şunları söyledi:

Haber takip ederken heyecanlı olduğu gerekçesiyle daha önce tutuklanan, Göktepe ödülü sahibi gazeteci Beritan Canözer Diyarbakır’da sabah saatlerinde gözaltına alındı. Canözer’in çalışma materyallerine el konuldu. Gazetecilik suç değildir!

Kaynak: https://sendika.org