24 Aralık 2020

23 Kasım 2016’da İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi, kapatılan Özgür Gündem Gazetesi çalışanları hakkında hazırlanan iddianamede Aslı Erdoğan, İnan Kızılkaya, Zana Kaya, Necmiye Alpay, Eren Keskin, Filiz Koçali, Ragıp Zarakolu, Kemal Sancılı ve Bilge Aykut şüpheli sıfatıyla yer alıyor. İddianamede tüm sanıklar için Türk Ceza Kanunu’nun (TCK)  “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” başlıklı 302/1, “ “Silahlı örgüt” başlıklı 314/2, ”Suç işleme amacıyla örgüt kurma” başlıklı 220/1,2,8, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) örgüt propagandasını düzenleyen maddelerinden ceza hapis cezası istendi.  Süre talepleri doğrultusunda dosyaları ayrılan Eren Keskin, Zana Kaya, İnan Kızılkaya ve Kemal Sancılı’nın İst. 23. ACM’de 24 Aralık’ta görülen duruşmalarında, mahkemeye yeni atanan üye hâkimin dosyayı incelemek için süre istemesi üzerine duruşma 15 Şubat 2021’e ertelendi.

 

 Kapatılmadan önce Özgür Gündem gazetesiyle dayanışmak amacıyla “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni” kampanyasına katılan gazeteci Can Dündar ve sinemacı Veysi Altay “Örgüt propagandası yapmak”, “Terör örgütlerinin yayınlarını basmak ve yayınlamak”, “Suçu ve suçluyu övmek”ten yargılamaya ayrı davalar halinde İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyordu. 24 Aralık’t görülen duruşmada mahkeme, Dündar hakkında savunmasının alınmasına yönelik çıkarılan yakalama kararının infazının ve Dündar’ın savunmasının Almanya’dan alınması için gönderilen istinabe evrakına gelecek yanıtın beklenmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 24 Haziran 2021’de.

 

Gazeteci Hakkı Boltan 2016’daki sokağa çıkma yasakları sırasında Şırnak Cizre’de haber takibi yaparken yaralandıktan sonra sığındığı binanın bodrum katında öldürülen Azadiya Welat gazetesi eski Yazı İşleri Müdürü Rohat Aktaş’a ilişkin yaptığı Kürtçe basın açıklaması nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “kamu görevlisine görevinden kaynaklı hakaret” suçlamasıyla Diyarbakır 12. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor. 24 Aralık’ta görülen duruşmaya Boltan, duruşmalardan vareste tutulması sebebiyle katılmadı. Mahkeme esas hakkında mütalaanın hazırlanması için dava dosyasının savcılığa gönderilmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 11 Mart 2021’de.

 

Van’da 24 Ekim günü gözaltına alındıktan sonra götürüldüğü Erzurum’da, 26 Ekim'de çıkarıldığı mahkemece "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Dindar Karataş'ın iddianamesi hazırlandı. Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianame 17 sayfadan oluştu. 3 sayfası "KCK Basın Komitesi"nin tanımı ve faaliyetlerinden oluşan iddianamenin geriye kalan kısmında ise Karataş'ın haber kaynaklarıyla yaptığı telefon görüşmelerinin tapeleri ve farklı tarihlerde yayınlanan haberleri yer aldı. İddianamenin sonuç bölümünde "örgüt üyesi olduğu" iddia edilen gazeteci Karataş'ın 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması istendi. Karataş hakkında açılan davanın ilk duruşması 9 Şubat 2021 tarihinde görülecek.

 

Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) 26 Mart 2016 yılında Diyarbakır’daki Olağanüstü Kongresi’ni Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Gün TV’de canlı yayınlanarak “Örgüt propagandası” yapıldığı iddiasıyla TV’nin eski Sorumlu Müdürü Barış Barıştıran, DT Eşbaşkanlık Divan üyesi Hilmi Aydoğdu ve Mustafa Çukur hakkında açılan davanın 6’ncı duruşması Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme heyeti, mütalaanın hazırlanması için dosyanın savcılığa tevdi edilmesine karar vererek duruşmayı 16 Şubat 2021’e erteledi.

 

Kürtçe yayın yapan Xwebûn Gazetesi yazarı, Kürt dilbilimci ve çeşitli kanallarda televizyon programı sunan Gazeteci Mehmet Şahin hakkında Demokratik Toplum Kongresi’nde (DTK) yürüttüğü ileri sürülen faaliyetleri gerekçe gösterilerek “örgüt kurmak ve yönetmek” iddiasıyla açılan davanın 6'ncı duruşması, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamaları için bir sonraki duruşmaya kadar süre veren mahkeme, duruşmayı 19 Ocak 2021 tarihine erteledi.

 

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi, sokağa çıkma yasaklarına ilişkin belgesel çekmek amacıyla geldikleri Diyarbakır’da, 28 Ağustos 2015’te otellerinde gözaltına alınan ve bir süre tutuklu kalan ABD merkezli Vice News muhabiri Jacop Philip John Gingell Hanrahan, kameraman Philip John Pendlebury, tercüman Mohamed İsmael Rasool ve şoför Abdurrahman Direkçi’yi yargılamaya başladı. Yargılamanın 24 Aralık’ta görülen duruşmasında İngiltere’de yaşayan sanıkların savunmalarının istinabe yoluyla alınması için Adalet Bakanlığına yazılan talimat yazısına henüz cevap gelmediği görüldü. Mahkeme, cevabın beklenmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 20 Mayıs 2021’de.

Sosyal Uyum İçin Avrupalı Müslümanlar Girişimi (EMİSCO) Sözcüsü, Avrupa Yozgatlılar Federasyonu Başkanı, eski Brüksel Büyükelçiliği Basın Müşaviri Veysel Filiz‘in otomobilinde yaklaşık 100 kilo eroin maddesi bulunması ile ilgili haberler, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, Edirne 1. Sulh Ceza Hakimliği‘nin 24 Aralık 2020 tarih ve 2020/5600 sayılı kararı ile erişime engellendi.

 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun‘un evinin fotoğraflarının çekilmesine ilişkin CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkındaki takipsizlik kararının kaldırılmasıyla ilgili haberler, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, İstanbul Anadolu 7. Sulh Ceza Hakimliği‘nin 24 Aralık 2020 tarih ve 2020/7727 sayılı kararı ile erişime engellendi.

 

Son Eklenenler

17 Eylül 2024

- Gazeteci Medine Mamedoğlu, 20 Haziran 2024 tarihinde Mardin’in Mazıdağı ile Diyarbakır'ın Çınar ilçesi arasındaki köylerde çıkan yangın nedeni ile yaptığı haberler ve dijital medyadaki paylaşımları gerekçe gösterilerek ifadeye çağrıldı. Medine hakk...

16 Eylül 2024

- Gazeteci Furkan Karabay'ın Mirgün Cabas'a konuk olduğu programda söylediği ifadeler nedeniyle hakkında dava açıldı. Basın savcılığı tarafından Karabay hakkında Cumhurbaşkanı'na hakaret suçundan iddianame düzenlenirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve çocu...

13 Eylül 2024

- Millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması gerekçesiyle, Etkin Haber Ajansı (ETHA)‘nın etha53.com alan adı, Bursa 2. Sulh Ceza Hakimliğinin 13 Eylül 2024 tarih ve 2024/7206 sayılı kararıyla erişime engellendi. - MedyaRadar’ın medyaradar.com alan...