15 Aralık 2020

Özgür Gündem gazetesinde çıkan haberlerde “Hükümeti, yargı organlarını ve Emniyet kuvvetlerini aşağıladıkları” gerekçesiyle gazete yetkilileri İnan Kızılkaya, Hüseyin Aykol ve siyasetçi Hatip Dicle hakkında açılan davanın duruşması İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam etti. 15 Aralık’ta görülen duruşmada, gazetecileri temsilen avukatlar hazır bulundu. Mahkeme yargılanan siyasetçi Hatip Dicle hakkındaki yakalama kararının infazının beklenmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 4 Mart 2021’e ertelendi.

Redhack’in yayınladığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait e-mailleri haberleştirdikleri için 25 Aralık 2016 tarihli polis operasyonu ile gözaltına alınan DİHA haber müdürü Ömer Çelik ve muhabiri Metin Yoksu, Diken haber sitesi eski editörü Tunca Öğreten, Etkin Haber Ajansı (ETHA) sorumlu müdürü Derya Okatan, BirGün gazetesi muhabiri Mahir Kanaat, Yolculuk Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Eray Sargın hakkında İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. 25 Aralık 2016’da İstanbul, Ankara ve Diyarbakır merkezli yapılan operasyonda gözaltına alınan altı isimden Öğreten, Kanaat ve Çelik 24 gün gözaltında kaldıktan sonra tutuklanırken, diğer isimler 17 Ocak 2017’de serbest bırakıldı. Çelik, Okatan, Yoksu ve Sargın’a “Örgüt propagandası” ve “Bilişim sistemini engelleme bozma verileri yok etme veya değiştirme”, Kanaat’a “Örgüt üyeliği”, Öğreten’e de “FETÖ ve DHKP-C’ye üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek”ten ceza istendi. Aynı soruşturmada tutuklanan Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel, gazeteci Fatih Yağmur ve “meçhul kişi” olarak kodlanan kişinin dosyası ise ayrıldı. 25 Haziran’da görülen 9. duruşmada Tunca Öğreten, Mahir Kanaat, Ömer Çelik ve Metin Yoksu’nun yurtdışı çıkış yasaklarının devamına karar verildi. 15 Aralık’ta görülen duruşmada, mahkeme gazeteciler hakkında uygulanan yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması ve duruşmadan vareste tutulma taleplerini reddetti ve dosyanın esas hakkında mütalaanın hazırlanması için savcılığa gönderilmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 5 Mayıs 2021’de. 

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant  Dink’in öldürülmesine ilişkin 85 sanıklı dava devam ediyor. 15 Aralık’ta görülen 10 dakikalık duruşmada, savcı Muhammed İkbal Anar, 14 Aralık’ta dosyaya sunduğu mütalaayı tekrar etti. Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, dosyanın kapsamlı olması nedeniyle beyanda bulunabilmek için 2-2,5 aylık süre talep etti. Mahkeme başkanı Akın Gürlek, Bakırcıoğlu’nun bu talebini dikkate almayarak bir sonraki duruşmanın 17 Aralık’taki duruşmada Dink ailesinin avukatları, savcının esasa ilişkin mahkemeye sunduğu mütalaaya karşı savunma yapmadı. Duruşma 22-23-24 Aralık’a ertelendi. 24 Aralık’ta yapılan savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, İstanbul Emniyet Müdürlüğünden gelen ihbar yazısı gerekçesi ile Ali Öz ve Ecevit Emir’in ev hapsine alınmasına, sanık Emre Cingöz hakkında ise İstanbul’u terk etmemesine karar vererek, duruşmayı 6 Ocak 2021’e erteledi.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Özgür Gündem’le dayanışma kapsamında bir günlük yayın yönetmenliğindeki nüshada yayımlanan bir yazıdan İstanbul Sulh Ceza hakimlerinden Bekir Altun’un “hakaret” içerdiği iddiasıyla  şikayetçi olması üzerine eski sorumlu müdürü İnan Kızılkaya ve dayanışmacı yayın yönetmeni Can Dündar hakkında dava açıldı. İnan Kızılkaya ve Can Dündar’ın “kamu görevlisine hakaret”ten yargılandıkları davanın 15 Aralık’taki duruşmasında, mahkeme gazeteci Can Dündar hakkındaki yakalama emrinin infazının ve savunmasının yurt dışından alınmasına yönelik uluslararası istinabe evrakına cevabın beklenmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 4 Mart 2021 tarihinde yapılacak.

Yeni Yaşam gazetesi çalışanı Murat Sekmen’in de aralarında bulunduğu 11 kişi hakkında “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlamalarıyla açılan davanın görülmesine 15 Aralık 2020 tarihinde Mersin 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sunan savcı, Yeni Yaşam gazetesinin 15 Mart 2019 tarihli nüshası hakkında İstanbul 3. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından verilen toplatma kararını gerekçe göstererek, Sekmen’in gazeteyi Mersin’e göndermek suretiyle suç işlediğini ileri sürdü ve Sekmen’in atılı suçlardan cezalandırılmasını talep etti. Dava, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmaların hazırlanması için 19 Mart 2021’e ertelendi.

PTT Genel Müdürlüğü’nün, bayileri aracılığıyla kuyumculuk yapmak, altın satış pazarlama ekipleri oluşturmak, altın ödeme sistemi kurmak, İslami finans altın ürünleri çıkarmak, amacıyla, AG Pırlanta Ticaret A.Ş. ile “özel ve gizli protokol” imzalayıp şirkete 2 milyon dolar aktardığıyla ilgili haberler, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği‘nin 15 Aralık 2020 tarih ve 2020/8682 sayılı kararı ile erişime engellendi.

Son Eklenenler

17 Eylül 2024

- Gazeteci Medine Mamedoğlu, 20 Haziran 2024 tarihinde Mardin’in Mazıdağı ile Diyarbakır'ın Çınar ilçesi arasındaki köylerde çıkan yangın nedeni ile yaptığı haberler ve dijital medyadaki paylaşımları gerekçe gösterilerek ifadeye çağrıldı. Medine hakk...

16 Eylül 2024

- Gazeteci Furkan Karabay'ın Mirgün Cabas'a konuk olduğu programda söylediği ifadeler nedeniyle hakkında dava açıldı. Basın savcılığı tarafından Karabay hakkında Cumhurbaşkanı'na hakaret suçundan iddianame düzenlenirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve çocu...

13 Eylül 2024

- Millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması gerekçesiyle, Etkin Haber Ajansı (ETHA)‘nın etha53.com alan adı, Bursa 2. Sulh Ceza Hakimliğinin 13 Eylül 2024 tarih ve 2024/7206 sayılı kararıyla erişime engellendi. - MedyaRadar’ın medyaradar.com alan...