Özgür Basın'ın yılmaz neferlerini saygı ile anıyoruz

Özgür Basın'ın yılmaz neferlerini saygı ile anıyoruz

Basına ve Kamuoyuna

Dönemin zorlu koşullarında topluma gerçekleri aktarmak için hayatlarını hiçe sayan gazete dağıtımcıları gerçekleri topluma ulaştırma çabası içerisinde en ağır yükü taşıyor. 90’lı yıllarda gazetecilerin amansız bir mücadele örneği ortaya koyan gazete dağıtımcıları, adeta bu onurlu mücadelede ön saflarda yer alan basın ordusunun yılmaz neferleri gazete dağıtımcılarıydı.

Kasım ayı, aynı zamanda katledilen gazetecilerin ayıdır. Adil Başkan (9 Kasım 1993), Yalçın Yaşa (10 Kasım 1993), Kadir İpeksürer Urfa’da (19 Kasım:1993), Halil Adanır Batman’da (21 Kasım 1992), Adnan Işık Van’da (27 Kasım 1993) ve Nihat Yakut Diyarbakır’da (27 Kasım 1998) katledildi.

9 Kasım’da katledilen Adil Başkan’ın, Mardin’in Nusaybin ilçesinde Özgür Gündem gazetesini dağıttığı sırada karanlık güçlerin saldırısı sonucu yaşamını yitirdi. Aynı yılın 10 Kasım’ında bu kez Yalçın Yaşa’nın hedef alındı. “Yaşa ailesi, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde büyük bedeller ödeyen, aynı zamanda özgür basın içerisinde ayrı bir yere sahip değerli bir aileydi. İlk önce amca Haşim Yaşa katledildi. Özgür Gündem gazetesi dağıtımcısıydı o da.  Diyarbakır Ofis-Dörtyol’daki gazete bayisi olan Haşim Yaşa, 14 Haziran 1993 günü saldırıya uğradı ve hastaneye götürülürken yolda yaşamını yitirdi. Haşim Yaşa’nın yeğeni Eşref Yaşa da 15 Ocak 1993 günü iki kişinin silahlı saldırısına uğramış ve ağır yaralanmıştı. Yalçın Yaşa da Eşref Yaşa’nın kardeşiydi. Diğer ağabeyi Yahya Yaşa ile birlikte gazete dağıtırken 10 Kasım 1993 günü Dört Ayaklı Minare yakınlarında silahlı saldırıya uğradı. Yalçın olay yerinde yaşamını yitirirken, ağabeyi Yahya ağır yaralı olarak kurtuldu” diye kaydedildi.

Özgür Gündem Gazetesi dağıtan Halil Adanır  aynı zamanda taksicilik yapıyordu.  21 Kasım 1992 günü saat 14.00 sıralarında 3 kişi müşteri olarak taksisine bindi. Eski cezaevi yakınlarında Halil Adanır’ı bayıltan kişiler, arabayı içindeki Halil Adanır’la birlikte benzin dökerek yaktılar.

Özgür Gündem Gazetesi çalışanı Orhan Karaağar'ın katledilmesinden sonra çalıştığı işleri bırakarak gazete dağıtan Adnan Işık ise, birçok kere tehdit edildi ve gözaltına alındı. Tüm baskılara rağmen dağıtım yapmaya devam eden Işık, 26 Kasım günü gazete bürosundan çıkarak evine gitmek için belediye otobüsüne binen Işık, evinin bulunduğu Erek Mahallesi'ndeki meydana indiği sırada silahlı saldırıya uğradı. Saldırıda ağır yaralanan Işık, 27 Kasım’da yaşamını yitirdi.

Kasım ayı içerisinde katledilen gazeteci dağıtımcıları anarken kontraların saldırıların en çok yaşandığı kentlerden biri olan Batman’da yine bir gazeteci dağıtımcısı hedef alındı. gazetecilere silah çekip Yeni Yaşam Gazetesi çalışanı Veysi Akören’i gözaltına almak isteyen kendini polis diye tanıtan kişiler, çevredeki yurttaşların ve gazetecilerin tepkisi sonrası kaçtı. Yüzü maskeli bu kişiler, Kasım ayında katledilen 6 dağıtımcının katilleri ile aynı zihniyeti taşıyorlar.

Özgür basın geleneğinin oluştuğu 90’lı yılların başında ilk katledilen dağıtımcı olan Halil Adanır’dan, son katledilen gazete dağıtımcısı olarak tarih sayfalarına yazılan Kadri Bağdu’ya kadar katledilen 17 dağıtımcı arkadaşımızın her biri elbette ki ayrı bir kahramanlık öyküsünün neferleri. Onlar Apê Musa’nın ‘Küçük Generalleri’ydi. Onlar özgür basının bugünlere gelmesi için çok emek verdi. Emek vermekle kalmadı, bu uğurda canlarını verdiler. Hepsini bir kez daha saygı ve özlemle anıyor, anılarına bağlılığımızı yineliyoruz

DİCLE FIRAT GAZETECİLER DERNEĞİ