ÖZGÜR BASIN GERİ ADIM ATMAZ, MÜCADELESİNDEN VAZGEÇMEZ

ÖZGÜR BASIN GERİ ADIM ATMAZ, MÜCADELESİNDEN VAZGEÇMEZ

Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğüne yönelik baskılar hız kesmiyor. “Sansür Yasası”nı Meclis’ten henüz geçiren iktidarın ilk hedefi yine Özgür Basın’ı “susturma operasyonu” oldu. Gazeteciler, şafak vakti polis operasyonlarıyla gözaltına alınmaya devam ediliyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Ankara, İstanbul, Diyarbakır, Urfa, Van, Mardin, Mersin ve Adana'da polis, derneğimizin de üyeleri olan Mezopotamya Ajansı ve JINNEWS muhabirlerinin evlerine sabah saatlerinde baskın yaptı. “Kısıtlılık kararı” bulunan dosya kapsamında 11 meslektaşımız gözaltına alındı. Eş zamanlı olarak Mezopotamya Ajansı’nın Ankara Bürosu da polis tarafından basılarak, tüm dijital malzemelerine el konuldu.

Ankara merkezli operasyonda, Mezopotamya Ajansı Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, muhabirleri Deniz Nazlım, Selman Güzelyüz, Zemo Ağgöz, Berivan Altan, Hakan Yalçın, Emrullah Acar ve Ceylan Şahinli; JINNEWS muhabirleri Habibe Eren, Öznur Değer ve Derya Ren gözaltına alındı.

Özgür Basın’a yönelik siyasi iktidar planlı, yargı kılıflı operasyon ilk değildir. Daha önce Diyarbakır’da 8 Haziran 2022’de düzenlenen operasyonda, 20 gazeteci gözaltına alınmıştı, 16’sı tutuklanmıştı. Yaptıkları haber ve programlardan suçlanan, 5 aydır tutuklu bulunan gazetecilerin hala iddianamesi hazırlanmadı.

Kürt basınına yönelik bu tür operasyonlar, gazetecileri susturma ve gerçekleri karartma operasyonlarıdır. Kürt karşıtlığı ve düşmanlığında sınır tanımayan iktidar, savaş gerçekliğini tüm çıplaklığıyla halka ulaştıran Özgür Basın gazetecilerini asla susturamayacaktır. “Gerçekler Asla Karanlıkta Kalmayacak” geleneğinden gelen Özgür Basın çalışanları, ne dün ne bugün hiçbir baskıya boyun eğmemiştir; hakikat uğruna gazetecilik faaliyetlerini ısrarla yürütmüştür. Apê Musa, Gurbetelli Ersöz, Deniz Fırat, Cengiz Altun, Ferhat Tepe ve Nagihan Akarsel’den gücünü alan, onların kararlılığıyla mesleklerini sürdüren Kürt gazeteciler, “basın soykırımına” karşı direnecektir, hiç susmayacaktır. Gerçeğin kalemini kırmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. 1990’lı yıllarda bombalama ve katletmelerle susturamadığınız Özgür Basın’ın gerçeklerin sesi olmasının önüne geçemeyeceksiniz.

Baskıcı, despotik iktidar şunu bilsin ki korkunun ecele faydası yoktur. Ne tür baskı yaparsalar yapsınlar, ne kadar sansür yasaları çıkarsalar çıkarsınlar, ne Özgür Basın ne de o bayrağın taşıyıcısı Kürt basını tehdit, baskı, gözaltı ve tutuklamalarla asla korkmaz, boyun eğmez, geri adım atmaz ve mücadelesinden vazgeçmez.

Tüm gazetecileri ve meslek örgütlerini de Kürt gazetecilere yönelik bu operasyona karşı ses çıkartmaya basın ve ifade özgürlüğünü savunmaya çağırıyoruz; gözaltına alınan tüm meslektaşlarımız bir an önce serbest bırakılmalıdır.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği