BASINA VE KAMUOYUNA ( 22.04.2020)
(Kürt Gazeteciliği Hakikatte Isrardır)
Kararlılık, cesaret ve hakikat ısrarı… Kürt basını… 122 yıllık yolculuk…
Bugün 22 Nisan Kürt Gazeteciler Günü. Tohumları 122 yıl önce Mikdad Midhat Bedirxan tarafından Kürdistan Gazetesi’yle atıldı ve dalga dalga büyüdü. Ardından Hawar Dergisi ve birçok yayın, Kürtler açısından zaferin çağrısı oldu. Her ne kadar Kürt basını sürgün hayatında olsa da hakikat yayıncılığı açısından dünyada sembol haline geldi.
Şüphesiz gazetecilik her coğrafyada en zorlu meslek olarak biliniyor. Dünyanın her yerinde baskı ve engellemelere maruz kalanlar, gazeteciler oluyor. Kürt gazeteciler ise baskı ve saldırılara en ağır şekilde maruz kalmakta. Kürt basın tarihi bunu en iyi şekilde anlatıyor.
İlk Kürtçe gazete, 22 Nisan 1898’de Kahire’de Kürdistan Gazetesi adıyla Arap alfabesiyle tarih sahnesine çıktı. Kürt gazeteciliği, aynı zamanda Kürtlerin uyanış ve ulusal kimlik mücadelesinin başlangıcıdır. Kürt gazetelerinin yayın hayatına başlamasıyla, hafıza, inanç, bilim, çağdaşlaşma ve aydınlaşma noktasında uluslaşmanın temeli oldu.
122 yıllık bir süreçte, Kürt gazeteciliği her dönem baskı ve engellemelere uğradı. Bunun en temel nedeni, hakikatteki ısrar oldu. Kürt gazeteciliği, kimliğe, kültüre ve dile yönelik saldırılarda sessizliği parçaladı.
Bu uzun ve zorlu yolculukta, çok önemli dönemlerden söz edilebilir. Kürt mücadelesinin Ortadoğu’ya yayılmasıyla, Kürt gazeteciliği açısından yeni bir başlangıç oldu. Kürt gazeteciliği, Kürt tarihi ve hakikatini yok edilmesine karşı büyük bir rol oynadı. Kürtlere yönelik baskı ve zulüm, uluslararası alanda ya görünmezdi ya da hakikatten uzak bir şekilde görülürdü. Bu büyük boşluk, Kürt gazeteciliği ile dolduruldu.
1990 yıllar, Kürt gazeteciliği açısından yeni bir dönemin daha başlangıcı oldu. Musa Anter ve Gurbetelli Ersöz öncülüğünde çıkarılan Kürtçe ve Türkçe gazete ve dergiler, Kürt gazeteciliğini dalga dalga büyüttü. Bu aynı zamanda Kürt basın geleneği devamı oldu. Özgür Gündem ve Azadiya Welat, Kürt basın geleneğinin birer sürdürücüsü oldu.
Kürt gazeteciliğinin başarılarını sağlayan basın şehitlerini anıyoruz. Onlarca Kürt gazeteci, hakikat uğruna canlarını feda ettiler. Apê Musa, Gurbetelli Ersöz, Cengiz Altun, Hüseyin Deniz, Hafız Akdemir ve onlarca yol arkadaşları, özgür basın ve Kürt basınının öncüleri oldular.
Kürt gazeteciliği, 1995 yılında yeni bir hamleyle sınırları aştı. Kürt halkı ve dünya halkları, hakikati evlerinde Med TV ile öğrenmeye başladı.
Kürt gazeteciliği, tarih boyunca önemli başarılara imza attı. Tüm baskı, saldırı, sansür ve engellemelere rağmen mücadele ile geçen 122 yılı geride bıraktı. Kürdistan Gazetesi ile başlayan yolculukta şüphesiz büyük bedeller de ödendi. Onlarca dergi, gazete, radyo kapatma ve yasaklamalara uğradı.
Ödenene bedeller bunlarla sınırlı kalmadı. En büyük bedeli özgür basın gönüllüleri verdi. Hakikatin sürdürücüleri, bazen dört duvar arasında yazdılar, bazen de canları pahasına gerçekleri yazdılar. Cesaret, kararlılık ve hakikat ısrarı, hakikat gönüllüleriyle anlam buldu. Onların ve takipçilerinin sayesinde hakikat mücadelesi sona ermedi. İlk günkü heyecan, bugün de sürüyor.
Bir kez daha 22 Nisan Kürt Gazeteciler Günü’nü kutluyor, tüm hakikat gönüllülerine bu yolculukta başarılar diliyoruz.
DİCLE FIRAT GAZETECİLER DERNEĞİ