Basına ve kamuoyuna,

İran’da Jîna Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafından katledilmesi ardından başlayan eylemler devam ediyor. Rejimin gerici ve baskıcı uygulamalarına karşı halkın başlattığı direniş sürüyor. Gazeteciler ise rejimin tüm engellemelerine rağmen sokağa çıkan halkın taleplerini ve gerçekleri dünya kamuoyuna duyurmaya çalışıyor. Birçok kentte interneti keserek yaşananların duyurulmasının önüne geçmeye çalışan rejim, yaşananları haberleştiren gazetecileri gözaltına aldı.

 

Gözaltına alınan gazeteci kadınların arasında eylemleri ilk haberleştiren gazeteci Nilüfer Hamedi, ayrıca protestoları takip eden tanınmış foto muhabiri Yelda Meiri, ekonomi muhabiri Fatima Rajabi yer alıyor.

 

Women in Journalism’in aktardığına göre gazetecilere ve aktivistlere yönelik gece baskınlarında şiddet uygulandı. Ayrıca açıklamada Fatima Rajabi’nin, İran polisinin evine baskın düzenlemesinin ardından nerede olduğunun bilinmediği ve bunun güvenliği adına büyük endişeler doğurduğu belirtildi.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği olarak, gazetecilerin gözaltına alınmasını kınıyoruz. Dünyanın neresinde olursa olsun, gazetecilerin görevi var olan gerçekliği halka ulaştırmak ve kamuoyuna duyurmaktır. Gazeteciler görevlerini yaptıkları için hedef alınamaz, yargılanamaz ve cezalandırılamaz.

Bir kez daha belirtmek isteriz ki İran’da da tüm dünyada da gerici, baskıcı rejimlerin uygulamalarını gazeteciler yazmaya devam edecek. Hiçbir rejim gerçeğin açığa çıkmasını engelleyemez. Gerçeğin kalemini kırmaya hiçbir iktidarın gücü yetmez.

Biz de bu inançla dünyanın neresinde olursa olsun baskılara rağmen yazan gazetecilerin yanında olmaya, onlarla dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz.

DİCLE FIRAT GAZETECİLER DERNEĞİ